Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dajmond Familijniak VIP
Dołączył: 29 Cze 2019 Posty: 292
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2020 8:11 pm Temat postu: W czym występuje witamina K? |
|
|
W czym naturalnie występuje witamina K? Jakie są jej źródła? Ostatnio lekarz zasugerował mi jej niedobór... co to może oznaczać? |
|
Powrót do góry |
|
|
perelka Nowy klikacz na forum
Dołączył: 29 Kwi 2020 Posty: 7 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2020 7:11 am Temat postu: |
|
|
Najwięcej tej witaminy znajdziesz w zielonych warzywach jak szpinak, rukola, sałata rzymska. Ta witamina wpływa na krzepliwość krwi z tego co się orientuję. |
|
Powrót do góry |
|
|
komedyjka Stały bywalec
Dołączył: 16 Sty 2020 Posty: 149
|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2020 1:18 pm Temat postu: |
|
|
Sałata, szpinak, botwina(liście) w tym jest jej dużo, produkty pochodzenia zwierzęcego. Niedobór może oznaczać problemy z układem krzepnięcia, to bardzo ważna witamina dla naszego organizmu https://pelafenlek.pl/witamina-k-wystepowanie-zrodla-niedobor/ tu znajdziesz więcej na ten temat |
|
Powrót do góry |
|
|
GeoObrien99 Nowy klikacz na forum
Dołączył: 04 Maj 2020 Posty: 1
|
Wysłany: Pon Maj 04, 2020 10:58 pm Temat postu: |
|
|
Witamina K jest potrzebna przede wszystkim do wytwarzania w wątrobie protrombiny, która z kolei odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Witaminę K znajdziemy w zielonych warzywach, takich jak: brokuły, jarmuż, szpinak, brukselka, sałata. Dobrym źródłem tej witaminy są jeszcze: botwinka, nać pietruszki, a także kapusta, kalafior i niektóre orzechy |
|
Powrót do góry |
|
|
domi.nika Ekspert na forum
Dołączył: 30 Wrz 2019 Posty: 225
|
Wysłany: Sro Kwi 20, 2022 2:14 pm Temat postu: |
|
|
o witaminach warto sobie poczytac troche - spytac tez lekarza, co proponuje, nie na własną rękę jeśli chodzi o K
_____________
https://www.8ig.pl/witaminy-d3/ |
|
Powrót do góry |
|
|
marcyskaa Familijniak VIP
Dołączył: 04 Sty 2019 Posty: 3761
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2022 8:00 am Temat postu: |
|
|
Badania pokazują, że istnieje jeszcze lepsze roślinne źródło wysoko przyswajalnej witaminy K2 - jest nim ciecierzyca. Witamina K2 z ciecierzycy pozyskiwana jest na drodze fermentacji bakteryjnej z pomocą bakterii Bacillus licheniformis. Naukowcy wykazali, że jest ona bardzo dobrze przyswajana przez organizm, a przy tym wolna od alergenów. Więcej informacji o witaminie K znajdziecie w artykule https://auraherbals.pl/blog/witamina-k2-mk7-wlasciwosci-zrodla-i-objawy-niedoboru/ |
|
Powrót do góry |
|
|
qbosco Nowy klikacz na forum
Dołączył: 07 Maj 2022 Posty: 4 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2022 12:22 pm Temat postu: |
|
|
W różnych produktach. |
|
Powrót do góry |
|
|
kar0l990 Bywalec
Dołączył: 16 Maj 2022 Posty: 34
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2022 8:25 am Temat postu: |
|
|
przede wszystkim zielone warzywa |
|
Powrót do góry |
|
|
|